A könyvkészítés lépései: Könyvtábla készítés

A könyvtábla azaz a borító, négy elemből áll: gerinc, első tábla (arcoldal / rekto), hátsó tábla (hátoldal / verzo), és az ezeket összefogó borítóanyag. 

A borítóanyag választásánál a mű tartalmából és rendeltetéséből kell kiindulni. Például tankönyveknél előnyős a műanyag fóliával fedett borító, ami könnyen lemosható.

Borítóanyag alapján megkülönböztetünk: 

  • egészpapír kötésű, kartonfedelű könyvek (egészpapír, más néven kartonált, paperback)
  • a keménytáblás kötések közül a fél- és egészvászon, fél- és egészbőr-kötés, ide sorolhatjuk a műanyag bevonatú papírok és vásznakat is)     

A legismertebb hazai könyvkötések között tartjuk számon a Corvin-kódexeket. Mátyás király könyvtárának, a Bibliotheca Corviniana kódexeit selyem-, bársony- és bőrkötések borítják. A bőrkötéseket vaknyomással, később aranyozással festették, díszítették. A háttáblán szerepelt az aranyozott könyvcím. A bársonykötésű kódexek virágos lombdíszes metszésűek, a könyvcím a hosszoldali metszésen olvasható.     

Könyvgerinc
A könyv gerincére a könyv szerzőjének a neve és a mű főcíme kerül. A gerincre tehetjük még a kiadó nevét és emblémáját is. Ha a műnek háromnál több szerzője van, akkor csak a mű főcímét helyezzük el a gerincen. Elvileg minden 5 mm-nél szélesebb könyvnek gerincszöveget kell kapnia. A gerinc szövege alulról felfelé kell, hogy fusson. A 30 cm-nél magasabb és terjedelmesebb könyveknél, amelyeket fektetve tesznek a könyvespolcra, a gerincszöveg felülről lefelé futhat. Vannak olyan nagy terjedelmű kiadványok, ahol a gerincszöveg vízszintesen is elfér, címkeszerűen nyomtatható.

Fedél
A fedél címoldalán helyezzük el a könyv szerzőjének a nevét, a könyv címét, ide tehetjük a kiadó nevét és emblémáját, valamint a sorozatra vonatkozó adatokat. A hátsó fedélre kerülhet a könyv annotációja, a könyv szerzőjének bemutatása, fényképe, esetleg részleteket közölhetünk a könyv recenzióiból is. A hátsó borítóra kerül a könyv ára, a vonalkód, az ISBN szám. Mindezt mellőzhetjük, ha a fedélre védőborító kerül. Ennél a megoldásnál a fedélen elegendő elhelyezni a könyv címét.

Védőborító
Feladata a díszítés és a reklám. A védőborító fülei kiegészítő információkra használhatók, pl. a mű rövid ismertetője, a szerző vagy a kiadó („a sorozatban megjelent”) egyéb könyvei.

Előzék
Ha a keménytáblás könyvet kinyitjuk, akkor az előzéket látjuk, amely a könyvtestet összekapcsolja a könyvtáblával. A könyvet az első és hátsó előzék fogja közre, mindkettőt kétoldalasan illusztrálhatjuk (pl. utazási könyvnél térképpel) vagy megfelelő adatok céljára is felhasználhatjuk (tankönyvnél).

Alak
A könyv lehetőleg legyen könnyű, és ne legyen szükségtelenül nagy. A folyamatos olvasásra szánt könyveknél (pl. prózai, drámai műveknél vagy tudományos cikkeknél) az optimális sorszélességet vesszük alapul. Nagy terjedelmű írásoknál érdemes volumenizált papírt használni.