A könyvkészítés lépései: Modellkönyv készítés

Könyvtest (modellkönyv) készítése

modellkönyv gyártási mintaként szolgál, ellenőrzési célokra használják. A modell nyomatlan papírból készült termék, két szempontból készítik:  megrendelő kiadó láthatja, milyen lesz a kiadvány, másfelől a nyomda a könyvtáblát időben el tudja készíteni, amikor a kész könyvtest a kikészítőbe kerül. A modell két példányban készül, egyik a megrendelő észrevételeivel visszakerül a nyomdába. 

Ívátvétel
A könyvtest készítésének első lépése. Nyomtatás után a nyomtatott ívek minőségét és darabszámát ellenőrzik. A minőségi átvétel leválogatással történik, amikor a hibás íveket elkülönítik, a jó íveket leszámolják és előírás szerint bejelölik.

Ívvágás
A kinyomott és leválogatott íveket derékszögű méretre megvágják a hajtogatáshoz. Lényeges szempont a vágási pontosság, ennek érdekében fontos a vágandó fogás mennyisége, melyet a vágandó papír minősége, felülettömege határoz meg. Vágáskor ugyanazt az illesztéket (derékszöget) kell használni, amit a gépterem használ (greifer = oldalmérték).

Ívhajtogatás
A hajtogatás után kialakul az oldalak egymásutánisága. Egy íven több hajtást végeznek, így lehetnek merőleges és párhuzamos hajtások. Íves munkák hajtogatásánál általában minden egyes új hajtogatás merőleges az előzőre. Hajtogatás után az egymásra hajtott ívrészek szedéstükrének pontosan fedniük kell egymást. Egy ív 8 lapból, 16 oldalból áll és 3-szor meghajtogatják.

Fél ív: 4 lap, 8 oldal, két hajtással készül. Dupla ív: 16 lap, 32 oldal, 4 hajtásból áll. Könyvnél az előzéket egyszer hajtják (4 oldal), mellékleteket egyszer és kétszer (4 és 8 oldal), a belíveket kétszer, háromszor és négyszer (8, 16 és 32 oldal).

Ívhajtogatáskor az ívet egyenes vonal mentén megtörik, de nem szabad, hogy berepedjen, meggyűrődjön. A hajtogatások során a papírívek közé levegő szorul, így az íveket hajtásvonalban perforálják, amely biztosítja az ívek sima kifekvését. A papír egymás utáni hajtogatásának számát meghatározza a papír vastagsága, ezért a vastagabb papírokat hajtogatás előtt a hajtásvonalban megbíegelik. 

Ívpréselés
Hajtogatás során az íveket (300-40 db) oszlopokba gyűjtve présbe helyezik, hogy kiszorítsák belőlük a levegőt. Ennek köszönhetően a könyvtestek gerincei egyforma vastagságúak lesznek. Ez megkönnyíti a könyvtest beakasztását, azaz könyvtáblába helyezését.             

Előzék- és mellékletragasztás
A könyvtest első és utolsó ívét előzékelik. Az előzék 120-140 g/m2 ofszetpapír. Az előzékragagasztás minősége befolyásolja a kész könyv tartósságát. Feltétele, hogy az előzékpapír száliránya párhuzamos legyen a könyv hosszanti tengelyére, ahol a belívek száliránya szintén párhuzamos a gerinccel. A szálirány az egész könyvgyártásnál kiemelkedően fontos, mert a papír higroszkópos (nedvszívó) tulajdonsága miatt nedvesség hatására keresztirányban nagyobb mértékben nyúlik, mint hosszirányban. Ezért sem mindegy, hogy előzőleg az íveket hogyan hajtják meg.

Ívösszehordás
A könyvtesthez tartozó összehajtogatott íveket sorszám szerint rendezik. Ellenőrzik, hogy van-e ívhiány, dupla ív, idegen ív, és az ívek növekvő számsorrendben követik egymást. Ezt az ellenőrzést segíti az ívnormaszám (az ív sorrendi száma és könyv rövidített címe, amit régebben a hajtogatott ív első oldalának bal alsó sarkába nyomtattak), az oldalszám (pagina), és kollacionálójel.             

Cérnafűzés

  • hurkolt fűzés, amikor az egyes íveket a fűzőcérna fogja össze
  • fűzőszövetre történő fűzés, amikor a vastag könyvek összehordott íveire a könyv magasságánál rövidebb, de vatagságánál szélesebb fűzővásznat fektetnek, és ezen keresztül fűzik az íveket.

Könyvtestgerinc enyvezése
A cérnafűzéssel készített könyvíveket ragasztóval egymáshoz rögzítik. A vastag könyvek gömbölyű gerincénél ajánlott.

Könyvtest vágása háromoldalt
Háromkéses vágógéppel készítik.