Nyomtatási eljárások

A legfontosabb nyomdai eljárások ismertetésének célja, hogy könnyebben lehessen dönteni arról, milyen nyomógépre tervezzük a munkát.

Ofszetnyomtatás – közvetett síknyomtatás
Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb nyomat ofszet technológiával készül. Ezzel az eljárással a legnépszerűbb munkáktól (pl. szórólap, névjegykártya) a legbonyolultabbig szinte minden gazdaságosan kinyomtatható.

Nevét onnan kapta, hogy a hengerre feszített nyomólemezről a festékes elemek egy gumikendős henger közvetítésével jutnak a nyomathordozóra. Nyomtatáskor a lemezt először vízzel kezelik (nedvesítik), majd festékezik. Olaj-alapú festéket használnak, mely csak a képi elemeken tapad meg. A nyomtatható színek száma a festékezőművek számától függ.

Szárazofszet eljárásban a különbség az, hogy fotopolimer lemezen hozzák létre a rajzi elemeket és speciális festéket használnak. Mivel a folyamatban nem használnak vizet, jobb a színhűség, ragyogóbbak a színek és kisebb a pontterülés. A technológia 300 vonal/inch-et meghaladó rácsozást tesz lehetővé.

Mélynyomtatás
A nyomóforma-készítés költségei miatt drága nyomtatási eljárás. Kimondottan nagy példányszámok előállítására használják. A nyomóelemeket egy fémhenger felületébe vésik. Nyomtatáskor a hengert belemerítik a festékvályúba, majd a felesleget egy rákelkéssel lehúzzák róla, így csak a képi elemeknek megfelelő rasztercsészékben marad festék. A rákelkéssel szemben támasztott alapvető követelmény a tökéletes, csíkozás nélküli festéklehúzás. A kíváló árnyalatvisszaadású nyomatok minősége megközelíti az eredetiét.

Flexográfia
A flexonyomás a magasnyomtatás egy speciális változata. A nyomóforma rugalmas gumiból vagy fotopolimerből készül, aminek felületéből a nyomóelemek kiemelkedenk. Ezzel az eljárással különböző felületekre lehet nyomtatni. A kinyomtatott termékeket azonnal fel lehet dolgozni, mivel a festék a nyomás után rögtön szárad. Korlátozott, de jó minőségű, olcsó nyomtatást tesz lehetővé.

Digitális nyomtatás
A digitális nyomdagépek közvetlenül a számítógépről fogadják a PostScript fájlokat. Általában a digitális információk alapján elektrofotográfiai eljárással hozzák létre a rajzi elemeket. A festékrészecskék rátapadnak az elektromosan feltöltött felületekre, onnan kerülnek át a papírra. Az eljárás során nincs filmre világítás, sem nyomólemez-készítés, továbbá az átufutási idő lényegesen csökken. Elsősorban kis példányszám nyomtatásakor gazdaságos eljárás.

Papíradagolás módja
A nyomdagépek közti fő különbség a papíradagolás módja. Az íves típusok meghatározott méretű ívekre nyomtatnak, a rotációs nyomógépek papírtekercsre dolgoznak. A rotációs gépek nagy sebességgel és kapacitással dolgoznak, így ezeket a nagy példányszámú nyomtatványok, csomagolóanyagok nyomtatására  alkalmazzák. Ha fontos a minőség, a pontos illesztés, vagy különleges papírra kell nyomtatni, akkor inkább az íves nyomdagép javasolt.