Csomagolástervezés

A lehetőségeknek nem csak az emberi fantázia szab határt, hiszen ezeknek a dobozoknak nagy része tömeggyártásra kerül, ahol a gépi munkálatok is behatárolják mi az ami ésszerű költségráfordítással gazdaságosan kivitelezhető

A papírdobozoknak alapvetően két funkciót kell ellátniuk. Védeni, tartani kell, a bennük elhelyezett termékeket, vagy termékeket, alkalmasnak kell arra lenniük, hogy azok biztonságban raktározhatók, szállíthatók legyenek. A másik funkciójuk az informálás, hisz a dobozok felülete kiválóan alkalmas arra, – azon kívül, hogy megmutatja nekünk, legtöbbször kép formájában, hogy mi is található a dobozban – reklámfelületként, vételre csábítson minket.

A papírdobozok nagy része egyszer használatos termék, hisz ha valaki hazavisz egy doboz kockasajtot, – de akár egy nagyméretű televíziónál is hasonló a helyzet – minden bizonnyal a termék kicsomagolása után rövid utón megválik a dobozától.

A nyomda feladata, olyan doboznak nevezett csomagolóanyagot készíteni, amely a fenti elvárásoknak leginkább megfelel. A szempontok, amiket ehhez figyelembe kell venni, az anyag kiválasztása, – milyen vastag, milyen minőségű felületű kartonból készüljön el a doboz, - a doboz alakját formáját, záródását meghatározó dobozterv és annak megfelelő stancolás, illetve azt, hogy milyen nyomat kerüljön a dobozra. A vastag kartonok nehézkes nyomtatásánál adott esetben sokkal célszerűbb megoldás, egy vékony papírra történő nyomtatás, majd ennek a papírnak a doboz oldalára történő felragasztása, szaknyelven kasírozása.

Ha a doboz nagyobb igénybevételnek is ki lesz téve érdemes a nyomatra egy vékony műanyag lapot is felvinni, - ezt hívják fóliázásnak – ami megvédi a nyomott felületet, és még fényes felszínt is ad a doboz oldalának.