Fóliázás, lakkozás

Hogy mikor melyiket érdemes használni, függ a kiadvány céljától, valamint a megrendelő anyagi lehetőségeitől. Érdemes mindkét eljárást és anyagait megismerni, hogy igény esetén helyesen tudjunk dönteni.

A fóliázás az a kötészeti művelet, amikor a kinyomott, de még ívben, vágás előtt lévő nyomatok felületére, – két henger szorításában – vékony, néhány mikronnyi műanyaglapot ragasztunk fel. A művelet általában melegített hengerek között zajlik, ami elősegíti a ragasztás egyenletességét, levegőmentességét, vagyis nem maradnak légbuborékok a nyomathordozó (papír) és a felvitt vékony fólia között.

A fóliázás lehet egy vagy kétoldalas, attól függően, hogy a nyomatnak mi a funkciója. Egy havi magazinnak, csak a külső borítóját fóliázzák le, hisz azt látja elsősorban a vásárló.

A fóliázás során felvitt fólia felülete szerint lehet matt vagy fényes. Ez csak a megrendelő ízlésétől függ, a felviteli technológia lépéseit semmilyen formában nem befolyásolja.

A környezetvédelmi szempontokat szem előtt tartva – a régebbi műanyag fólia, eltérően a papírtól nem bomlik el, illetve az újrahasznosítása nehézkes – olyan fóliákat is alkalmazunk, melyek nem szennyezik a környező élővilágot.

A lakkozás szintén felületnemesítési eljárás, de itt nem műanyag fóliát visznek fel a felületre, hanem egy olyan áttetsző lakkréteget, mely leginkább tulajdonságaiban a festékhez hasonló. A lakk felvitele történhet lakkozó gépeken, vagy ofszet nyomdagépeken a nyomtatási folyamat utolsó fázisaként. A másik lényeges különbség a lakkozás és a fóliázás között, hogy lakkozás esetén lehetőség van arra is, hogy ne az egész felületet, hanem csak a nyomat egyes részeire vigyük fel a lakkot. Így a végén a készterméket megnézve, a lakkozott és lakkozatlan részek eltérő csillogásúak, vagyis egyes részeket lakkozással kiemelhetünk, hangsúlyosakká tehetünk. Ezt az eljárást nevezzük formalakkozásnak.

Összehasonlításként elmondhatjuk, hogy a fóliázás, drágább, de erősebb védelmet adó, matt illetve fényes felületű felületkezelési eljárás, míg a lakkozás olcsóbb, kevésbé védő, viszont ezzel a művelettel a nyomaton lehetőségünk nyílik csak bizonyos részeket felületkezelni.

Az Impressio Nyomda jól felszerelt kötészete és széles körű anyagbeszerzői kapcsolatrendszere lehetővé teszi a megrendelők igényeinek kielégítését, bármely felületvédő, felületnemesítő eljárást biztosítva ezzel a terméknek.