Könyvnyomtatás

Az Impressio Nyomda széles kínálati palettáján a könyvek nyomtatása, előállítása is szerepel.

Ha ma valaki a nyomda szót meghallja még mindig a könyvek és újságok előállításának helyére gondol, holott a mai modern nyomdaüzemnek ettől sokkal több a funkciója.

A könyvnyomtatás a művelődéstörténészek szerint az emberiség fejlődését egyik legnagyobb mértékben meghatározó találmánya. Európában Gutenberg ötlete alapján indult meg és terjedt el széles körben a könyvek által közvetített érték. Találmánya, vagy inkább újítása abban állt, hogy a szöveget megjelenítő betűket nem egyetlen táblából faragta ki, hanem a külön öntött betűket egymás mellé rakva alkalmazta őket. Ennek az volt a legnagyobb előnye, hogy az oldal kinyomtatása után a teljes szöveget szét lehetett szedni a nyomóbetűkre, melyekből aztán új szövegoldalakat lehetett kirakni. Így sokkal gyorsabban lehetett haladni, nem kellett folyamatosan új faragásokat készíteni a nyomtatáshoz.

A mai nyomdákban már minden művelet számítógépeken történik. A betűszedést felváltotta a számítógépes layouttervezés és tördelés valamaint a nyomdai előkészítés. A 90-es években filmre világították le a megtervezett anyagokat, ma közvetlenül a nyomólemezre történik mindez.

A nyomdatermékek között jelenleg is a legnagyobb kínálatot a könyvek képviselik, ők a nyomdatermékek „zászlóshajói.” A legkülönbözőbb méretekben készülnek, a mini verziótól a nagyformátumú díszes albumokig. Kötészet szempontjából lehetnek ragasztott, kötött, és gyűrűskönyvek. Terjedelem tekintetében a néhány oldalastól, a meglehetősen vaskos kötetekig mindenfélét találhatunk. Színes és egyszínű nyomtatásban, álló és fekvő formátumban, a legkülönbözőbb papírokra illetve mindenféle nyomathordozókra nyomtatnak betűket és képeket, hogy aztán könyv alakban eljussanak az olvasókhoz.

Bár a marketing és értékesítési stratégiák az extrém kivitelezésű kiadványokkal szeretnék felhívni magukra a vásárlók figyelmét, nem szabad elfeledkezni az ergonómiai szempontokról sem. A könnyű olvashatóság továbbra is a legfontosabb szempont.

Modern világban élünk. Megjelentek az e-book-ok, a számítástechnikai eszközökön olvasható „könyvek,” illetve a hangoskönyvek, melyeket nem kell már olvasnunk, elég meghallgatnunk őket. Talán praktikusak és kényelmesek, de semmiképpen nem pótolhatják azt a kellemes érzést, amikor valaki kényelmes fotelében elhelyezkedve, végigfuttatja tekintetét a mennyezetig magasodó könyvespolcán, hogy aztán majd egyik kedvenc kötetét kézbe véve elmerüljön az író által megálmodott világba.