Stancolás

Stancolás alatt azt a műveletet értjük, amikor a papírból egy adott tetszőleges alakzatot kivágunk.

Legkönnyebben egy mindenki számára ismert háztartásbeli munkával tudjuk szemléltetni ezt a nyomdai műveletet. A gyúródeszkára fektetett, kinyújtott tésztából a háziasszony – általában kör alakú eszközzel – ugyanolyan formákat vág ki úgy, hogy rányomja az éles szerszámot.

Nagyjából ugyanilyen művelet zajlik a nyomdákban, amikor a stancolásnak nevezett művelet zajlik. Kellenek hozzá a kinyomott – vagy nyomatlan – papírok, kartonlapok, kell továbbá egy kivágni kívánt alakzatot formázó stancforma, és kell egy nagyteljesítményű gép.

A stancolásra szánt anyagok legtöbb esetben dobozok, amik formára vágását úgy tervezik meg, hogy a stancolás után könnyen összehajtogathatók legyenek. Sokszor stancolják még az öntapadó címkéket, de készíthetünk így érdekes alakú prospektusokat, reklámkiadványokat is.

A stancforma általában egy fa hordózóba beépített vágókés, ami úgy készül, hogy a keményfába belemarják a leadott rajz alapján a kívánt formát, majd ebbe a vájatba helyezik a vékony, de erős késlapot. Ez a késlap vékonysága következtében hajlékony, így tudja követni a kivágni kívánt alakzatot. Bonyolultabb formák esetében a késlap több darabból áll össze, a könnyebb elkészíthetőség érdekében. A késlapok mellé kétoldalt vékony, kemény szivacs csíkokat ragasztanak, ami biztosítja, hogy a kivágás után a papír, vagy karton visszalökődjön, s így a művelet folyamatossága biztosított. A stancformát általában nem a nyomdában készítik el, hanem erre szakosodott, külsős cégnél rendeli meg a nyomda.

A stancolás műveletét elvégezhetjük magasnyomó gépeken, ilyenkor a stancolás egyesével, ívenként történik. Ha nagyteljesítményű stancgépeken stancolunk, akkor ezek a présgépek képesek egyszerre több ívet is kistancolni, a karton vagy papír vastagságát kell ekkor figyelembe venni.

A formára stancolás egyes esetekben – mint például a dobozgyártásban – elengedhetetlen, de sok más esetben, elsősorban céges nyomtatványoknál, vagy reklámcélú anyagoknál színesíti a kiadvány megjelenését.